موانع فرهنگی :
یکی دیگر از عواملی که می تواند از رشد وپیشرفت جامعه جلوگیری کند موانع فرهنگی است که اکنون به بررسی تعدادیاز این موانع می پردازیم .
الف – تهاجم فرهنگی توسط غربی ها و اشاعه آن توسط عوامل خود بافته داخلی :
تهاجم فرهنگی دیکی از شیوه های دقیق و کار شناسی شده استکبار جهانی برای مبارزه با هر تمدن فرهنگی استکه در برابر استکبار قرار می گیرد بسیار واضح و روشن است که امروزه تسخیر و فتح دشمن دیگر به صورت حمله نظامبی و فیزیکی نیست بلکه نقش استکبار این است که آنان با بررسی همه جانبه و شناخت کافی طرف مقابل سعی میکنند فرهنگ خودشان در غالب تولیدات صنعتی ، رسانه ای و خدماتی به هر کشوری که می خواهند صادر کنند.
مثلا کالای مبتذل و ارزان قیمت و لباس هایی با مارک های غربی و عکس های معنی دار به روش مختلف صادر می کنند و از طریق آن فرهنگ خود را هم صادر می کنند و عوامل داخلی آنان نیز برنامه آنان را اجرا می کنند و مردم عادی نیز بدون توجه چنان عمل می کنند که گویا خواسته استکبار جهانی را به خوبی اجرا می کنند.
ب – عدم کنترل واردات محصولات فرهنگی وغیر فرهنگی از خارج :
متولیان و مسولان واردات کشور باید خیلی هشیارانه عمل کنند و از ورود کالاهای غیر ضروی و صرفا تجملی و علی خصوص فیلم ها و سریال ها و برنامه های کودک ونوجوان که از خارج خریداری و وارد می شود کنترل نموده تا مبادا دشمن طوری عمل نکند که با کمترین هزینه و با زیرکی خاص افکار و روحیات ملت ما را تسخیر کند و فرهنگ خود را با هزینه ما تبلیغ کند.
پ – بها ندادن و بی توجهی به ارزشهای فرهنگی وملی :
فرهنگ وتمدن هم از نظر قدمت تاریخی وهم از نظر بنای فکری و روحی بسیار بسیار ارزشمند و قابل دفاع منطقی است به فرموده امام خمینی (ره) زمانی در ایران رژیم طاغوت چنان عمل می کرد که گویا همیشه رفتن به پاریس ،لندن ، روشن فکری ومدنیت محسوب می شد. ورفتن به مکه ومدینه واماکن و شهرهای زیارت کهنه پرستی طلقی می شد.
این طرز تفکر باید اصلاح شود که انقلاب اسلامی آن وضعیت را تغیر داد.
ت – عدم اطلاع رسانی اخبار مختلف به صورت صحیح ودقیق در سطح جامعه :
از نشانه های ترقی و پیشرفت یک جامعه انتشار صحیح واصول اخبار مختلف جامعه به مردم است که چنان چه در این زمینه کوتاهی شود زیان جبران ناپذیری بر جامعه و مردم آن می شود.مثلا :اقدامات و زحمات مسئولین و برانهم های آنها باید به اطلاع برسد واین باعث دلگرمی مردم و تقویت نظام می شود.
ث- پایین بودن تیتراژ مطبوعات در جامعه :
در یک جامعه و کشور پیشرفته و توسعه یافته به دلیل بالا بودن سطح اطلاعات وفرهنگ مردم مخاطبین متنوع و گسترده می شودو در خور حال آنها باید روزنامه ها ومجلات و... عمومی تخصصی چاپ ومنتشر شود و از انحصار چند روزنامه بیرون آید.
ج- کیفیت نداشتن برنامه های مختلف جامعه و صدا وسیما:
به فرموده رهبربزرگ انقلاب اسلامی امام خمینی (ره) : صدا و سیما باید دانشگاه باشد نه این که برنامه های آن فقط جنبه تفننی و سرگرمی داشته باشد بلکه بایدآموزشهای علمی و دقیق را برای اقشار مختلف جامعه ارائه دهد.
چ)پایین بودن سطح فرهنگ جامعه:
در بسیاری از جوامع وجود عواملی چون بی سوادی وعدم تحصیلات افراد آن جامعه می تواند عاملی برای عدم پیشرفت آن جامعه باشد.در بسیاری از جوامع نه تنها بودجه ایی برای تحصیلات وافزایش سطح سواد افراد اختصاص داده نمی شود بلکه از پیشرفت کسانی که به فراگیری علم ودانش علاقه مند هستند هم جلوگیری می شود که این خود نه تنها از پیشرفت علمی وفرهنگی جامعه جلوگیری می کند بلکه باعث انحطاط وعقب ماندگی ان کشور هم می شود.تحصیل وفراگیری علم می تواند نقش به سزایی را در در موفقیت جاکعه داشته باشد.
علم انسان را بلند مرتبه وبلند نظر می کند وانسان را برای تصمیم گیری های بهتر بای آینده خود آماده می کند.چه بسیار جوامعی هستند که به دلیلبالا بودن سطح علم وفرهنگ جامعه در زمینه های مختلف پیشرفتهای قابل توجهی داشته اند.
البته علم بی عمل نه تنها سودی ندارد بلکه موجب ضرر هم می شود اگر در جامعه ایی بودجه زیادی علم وتحصیلات داده شود اما از علم خود در موارد غیر مفید استفاده کنند مسلم است که سرمایه آن کشور به باد فنا رفته است.
ح)ترویج وگسترش فرهنگ تجمل گرایی رفاه گرایی ومصرف گرایی:
تجمل گرایی ورفته گرایی می تواند باعث اختلاف طبقاتی بین افراد جامعه شود.در جوامعی که اسراف وتبذیر زیاد است وافراد به فکر قناعت وصرفه جویی نیستند هیچ گاه وحدت ویک دلی وجود نخواهد داشت.چرا که به دلیل عدم انفاق بین مردم طبقاتی از مردم بسیار ثروتمند وطبقاتی از مردم بسیار فقیر خواهند بود .